Oraroo
Înregistrează Compania
https://blog.echipanoastra.ro/assets/2bbe4001-ed57-4a92-9133-dc9735957d15

Alege modelul de lucru hibrid pentru compania ta

Un model de lucru hibrid combină în diferite proporții munca la birou și la distanță. Companiile experimentează cu diferite combinații de lucru la sediu și de la distanță. Intre modelul de lucru complet de la birou si modelul de lucru complet la distanță există mai multe variante de modele hibrid. Pană acum, 5 tipuri de modele hibride de lucru s-au impus ca variante dominante. Evaluează-ți propria situație și alege unul din ele

 

Analizezi ideea lucrului la distanță, dar nu ești sigur că este soluția completa? Pe parcursul pandemiei echipa a lucrat de acasă și te gândești să renunți definitiv la birou? Dar parcă ai unele rezerve. Cu toate astea se pare că angajații tăi se bucură de modalitatea lor de lucru de acasă.

Dacă te regăsești în aceste provocări, am sumarizat pentru tine elementele esențiale pentru alegerea noului tău model de lucru hibrid.

Cuprins
  1. Ce este un model de lucru?
  2. Ce este modelul de lucru la distanta?
  3. Ce este modelul hibrid ?
  4. Tipuri de modele hibrid din care poți alege:
    1. Model de lucru hibrid predominant de la birou
    2. Model de lucru hibrid parțial la distanță
    3. Model de lucru hibrid flexibil
    4. Model de lucru hibrid la alegerea angajatului
    5. Modelul de lucru hibrid predominant la distanță
  5. Evalueaza-ți propria situație și alege unul dintre ele
1. Ce este un model de lucru ?

Modelele de lucru reprezintă metodele de organizare a spațiilor de lucru si determină locul de unde angajații își realizează activitatea.

Modelele de lucru tradiționale sunt în mare parte bazate pe birou, cu puțină flexibilitate (sau deloc) în ceea ce privește locul de unde angajații își desfășoară munca în fiecare zi.

Mai ales de la debutul pandemiei de COVID-19, vedem companii experimentând diverse modele noi de lucru. Mulți oameni pot lucra acum de acasă, din cafenele, din spații de lucru în comun și de oriunde în lume.

2. Ce este modelul de lucru la distanță?

Modelul de lucru de la distanță permite angajaților să lucreze de la distanță, fie de acasă, fie din orice alt sediu care nu aparține companiei lor.

Dupa cum mulți dintre noi am experimentat acest lucru, munca de la distanță a crescut vertiginos în timpul pandemiei. Deși ar putea scădea ușor odată cu trecerea pandemiei, tendința generală este de a păstra munca la distanță, pe măsură ce companiile integrează beneficiile acesteia.

Ca urmare, companiile experimentează cu diferite combinații de lucru la sediu și de la distanță.

3. Ce este modelul hibrid?

Un model de lucru hibrid combină în diferite proportii munca la birou și la distanță.

Unele companii solicită angajaților lor să lucreze la birou în cea mai mare parte a timpului, dar permit câteva zile la distantă pe săptămână. Altele susțin autonomia deplină a angajaților în alegerea locului de unde vor lucra.

Există mai multe tipuri de modele de lucru hibride, în funcție de nevoile organizațiilor specifice și ale echipelor individuale din cadrul acestora.

Deși munca în regim hibrid nu este lipsită de provocări (de ex. realizarea unei comunicări optime între angajații de la distanță și cei aflați în birou) reprezinta cel mai actual trend în ce privește locul de muncă, câstigând mereu teren.

4. Tipuri de modele hibrid din care poți alege

Există multiple variante de modele de lucru la distanță și hibrid, iar fiecare companie își poate personaliza conceptul în funcție de preferințele și nevoile sale. În viitorul apropiat, este probabil să vedem un număr tot mai mare de soluții creative și inovatoare de modele de lucru mai flexibile, care se potrivesc tuturor.

Între modelul de lucru complet de la birou și modelul de lucru complet la distanță (compania nu are spații de birou) există mai multe variante de modele hibrid. Pană acum, 5 tipuri de modele hibride de lucru s-au impus ca variante dominante:

  • Model de lucru hibrid predominant de la birou – bazat în mare parte la birou, cu câteva zile la distanță pe săptămână/lună permise
  • Model de lucru hibrid parțial la distanță – Unele echipe sunt la birou, în timp ce altele lucrează complet de la distanță
  • Model de lucru hibrid flexibil – Angajații pot lucra de oriunde (la birou sau de la distanță) tot timpul
  • Model de lucru hibrid la alegerea angajatului – Angajații pot alege din câteva optiuni de modele de lucru și o dată ales trebuie să rămână consecvenți alegerii lor
  • Modelul de lucru hibrid predominant la distanță – Lucrul la distanță este implicit, dar compania are spații de birouri

În articolele următoare, prezentăm diferitele modele de lucru hibrid, le examinăm beneficiile și provocările și oferim exemple reale. Totul pentru a te ajuta să găsești opțiunea cea mai potrivită pentru firma ta.

5. Evaluează-ți propria situație și alege unul din ele

Pentru a alege unul din modelele hibrid, managerii trebuie să ia în calcul o serie de criterii, dar și nuanțe pentru ca cel mai probabil o abordare nu va fi potrivită pentru toate situațiile. Trebuie analizate criterii specifice rolului, dar și circumstanțele personale.

Exemple de criterii specifice rolului:

  • De ce un anumit angajat trebuie să-și desfășoare munca la birou?
  • În ce măsură are nevoie un angajat să colaboreze cu ceilalți?
  • În ce măsură are nevoie un angajat să facă schimb rapid de informații?
  • În ce măsură anumiți angajați inovează mai degrabă decât desfășoară activități cu precădere tranzacționale?

Exemple de aspecte personale de luat în considerare:

  • Cum vede cineva lucrul de acasă fata de lucrul de la birou?
  • Acea persoană se simte deconectată ?
  • Exista claritate la nivelul angajatului in ce privește strategia organizației și rolul și responsabilitățile sale?
  • In ce moment al carierei este ? la început sau nou promovat? Sau are probleme de performanta ? Poate primi mai mult sprijin la birou ?

Orice model ajungi să alegi, analiza propriului context trebuie făcută temeinic înainte.