Oraroo
Înregistrează Compania
https://blog.echipanoastra.ro/assets/4cc2e96c-79ef-4209-8343-7be4404c54f6

Zile lucrătoare 2023 - Timpul tău contează

Sunt 248 de zile lucrătoare în 2023. Media zilelor lucrătoare pe lună este de aproximativ 21 de zile lucrătoare. Din 15 sărbatori legale, 12 sunt zile lucratoare libere. Numărul zilelor lucrătoare dintr-un an sunt utile în scopuri de planificare a activităților din cadrul companiei. Sunt foarte importante si pentru estimări sau calcule exacte de venituri și costuri. Formula de calcul se bazează pe diverse categorii de zile. Acestea sunt zile calendaristice 2023, zile de repaus și zile libere 2023 (zile libere plătite, respectiv zilele de sărbători legale).

Calendar 23 Ro

Ce utilitate are numărul de zile lucrătoare 2023?

Numărul zilelor lucrătoare dintr-un an reprezintă o informație utilă în mai multe scopuri. Scopurile pot fi referitoare la planificarea activităților din cadrul companiei. Sau pot fi legate de aspecte financiare. Ar putea fi vorba de venituri și costuri: estimări sau calcule exacte, atunci când depind de numărul de zile lucrate.

Pe de o parte, în contextul planificării activităților și proiectelor, numărul de zile lucratoare din an, respectiv fiecare lună, sunt esențiale pentru proiectele cu o durată mai mare și care necesită mai multe resurse.

Dacă e să aducem noi resurse, ne punem întrebarea în cât timp se integrează complet în echipă. Un nou angajat într-o firma de servicii profesionale devine productiv după aproximativ 60 de zile lucrătoare. Pe baza numarului total de zile lucrătoare, constatăm că această perioadă poate ajunge la cel puțin un sfert din an. Este o perioada îndelungată în economia unei firme.

Pe de altă parte, când facturezi munca către clienți cu tarif pe zi lucrată, numărul de zile lucrătoare în an este important pentru estimarea veniturilor.

Totodată, poți să calculezi costul unei zile de muncă.

Dacă ai alte cheltuieli în funcție de numărul de zile lucrate, numarul de zile lucrătoare în an sau lună este util pentru calculul acestor costuri:

– cu resurse externe, subcontractori care au tarifele pe zi lucrată

– cu tichetele de masă ce li se oferă angajaților cu contract individual de muncă pentru fiecare zi lucrată

Calculul zilelor lucrătoare pentru anul 2023

În continuare, trecem în revistă principalele categorii de zile întâlnite în practică.

Definiții

  1. Zi calendaristică – orice zi a săptămânii
  2. Zi lucrătoare – orice zi a săptămânii cu excepția sâmbetei și a duminicii și a sărbatorilor legale, zi în care se execută programul de lucru obișnuit
  3. Zi(le) de repaus (sau de odihnă) – zi în care nu se lucrează, care este destinată odihnei
  4. Zi nelucrătoare (liberă) – zi din cursul săptămânii de lucru în care personalul nu are obligația de a presta munca: zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbatoare legală și alte zile în care, potrivit legii, nu se lucrează
  5. Repaus saptămânal – zile de repaus acordate în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica (weekend)

Sărbatori legale în România 2023

Calendar 234

Asa cum se observă din tabel, din cele 15 sărbători legale: 3 sunt în weekend și 12 în timpul săptămânii.

Cele 3 sărbători legale care au loc în timpul zilelor de repaus (weekend) sunt – Anul Nou 1 Ianuarie, Paștele 16 Aprilie, Ziua Muncii 1 Mai, Rusaliile 4 Iunie.

Formula de calcul a zilelor lucrătoare pentru anul 2023

Următorul pas este sa calculăm numărul de zile lucrătoare. Acesta se calculează scăzând din zilele calendaristice, zilele de reapus si zilele lucratoare libere:

  • zile calendaristice : 365
  • din care se scad:
    • zile de repaus (weekend) : 105
    • zile libere lucrătoare  : 12
  • Rezultă: 365-105-12 = 248 zile lucrătoare 2023

 

Numărul de zile lucrătoare din 2023 pe luni

Valoarea medie a zilelor lucrătoare pe lună în 2023 este de aproximativ 21 de zile lucrătoare.

În continuare, mai jos se află repartizarea celor 248 de zile lucrătoare pe cele 12 luni.

Calendar 231

Abordarea Oraroo

Cu Oraoo poți gestiona concediile legale și diverse politici proprii de concedii. În afară de sărbatorile legale sau dreptul minim pentru concediul de odihnă conform legislației, poți oferi angajaților tăi zile suplimentare de concediu de diverse tipuri.

Poți gestiona cu Oraroo, politici pentru zile de concedii suplimentare pentru loialitate, pentru vechime în câmpul muncii, ziua companiei, recuperari în zile și ore. Poți crea chiar și propriile tipuri de concedii – inclusiv pentru a gestiona ziua liberă pentru vaccinare anti-COVID.