Oraroo
Înregistrează Compania
https://blog.echipanoastra.ro/assets/726d7db1-2df7-42b5-a4aa-9871ac8efcc4

Călătorii de Afaceri și Deconturi

Pe măsură ce compania dvs. crește, veți avea inevitabil angajați care trebuie să călătorească pentru afaceri. Fie că este vorba de întâlniri cu clienții, conferințe sau training, călătoriile de afaceri pot fi o cheltuială semnificativă pentru compania dumneavoastră. Din fericire, există modalități de a controla cheltuielile angajaților și de a face călătoriile de afaceri mai eficiente.

Iată câteva sfaturi:

1. Stabiliți o politică de călătorie și cheltuieli

Una dintre cele mai bune modalități de a controla cheltuielile angajaților este stabilirea unei politici de călătorie și cheltuieli. Politica dvs. ar trebui să includă linii directoare pentru biletele de avion, cazare, mese și alte incidente.

Oraroo vă permite să aplicați astfel de politici, oferind fluxuri de lucru flexibile pentru organizarea și aprobarea atât a călătoriilor, cât și a cheltuielilor.

2. Folosiți serviciile unui responsabil intern sau a unui agent dedicat

Dacă angajații dvs. trebuie să călătorească frecvent, poate doriți să vă gândiți să dedicați pe cineva să organizeze călătoriile în interior sau să utilizați serviciile unei agenții de turism corporative. Acest lucru vă va permite să negociați reduceri cu hoteluri, companii aeriene și companii de închiriere de mașini. O persoană sau un agent dedicat care organizează toate călătoriile în cadrul companiei poate de asemenea detecta oportunități de economii, cum ar fi: călătoria în același vehicul, zborul către un aeroport mai bine poziționat sau poate o noapte în plus la hotel pentru a obține un zbor mai ieftin.

Oraroo permite ca o persoană sau un agent dedicat să fie inclus în fluxurile de lucru interne de aprobare, să organizeze călătoriile și să ofere răspunsuri rapide și de încredere tuturor părților implicate în fluxul de lucru. În acest fel managerii se vor putea asigura că nu vor avea loc călătorii de afaceri decât atunci când este necesar, în cadrul bugetului care a fost aprobat conform politicilor companiei.

3. Folosiți tehnologia

Există multe aplicații și site-uri web de turism corporativ care vă pot ajuta să economisiți bani și timp. Cu toate acestea, managerii doresc să se asigure că politicile interne de călătorie sunt respectate și că bugetele nu sunt depășite. În plus, când se întorc la birou, angajații nu doresc să petreacă timp pregătind rapoarte de cheltuieli cu justificări detaliate pentru articolele care au fost deja aprobate la prima organizare a călătoriei.

Oraroo permite transferul fără probleme a datelor de la o Cerere de călătorie aprobată la Decontul de cheltuieli ulterior. Toate cheltuielile suplimentare pot fi apoi înregistrate pe măsură ce sunt efectuate, permițând angajaților să facă fotografii rapide ale cheltuielilor folosind camera telefonului mobil și să ofere mai târziu justificările necesare. În tot acest răstimp, datele relevante de pe chitanțe sau facturi pot fi precompletate automat pe deconturile de cheltuieli, folosind un proces de recunoaștere automată a textelor din imagini (OCR).

https://blog.echipanoastra.ro/assets/e9185a75-2a83-405a-a460-866b9eb5a8fc

Călătorii de Afaceri

Există o mulțime de elemente care trebuie aliniate astfel încât călătoriile de afaceri să fie organizate rapid, ținând în același timp costurile sub control. Una dintre cele mai importante piese ale acestui puzzle este să existe un flux de lucru de aprobare clar și concis.

Fără un proces de aprobare bine definit, poate fi dificil de urmărit cine trebuie să semneze, ce și când. Acest lucru poate duce la întârzieri costisitoare și întreruperi în planurile dvs. de călătorie.

În Oraroo, fluxul de lucru pentru aprobarea călătoriilor de afaceri include următorii pași:

1. Angajatul trimite o cerere de călătorie, inclusiv toate detaliile relevante, cum ar fi datele, destinația și scopul călătoriei.

2. Managerul analizează oportunitatea acestei solicitări și o aprobă sau o respinge. La acest pas, se stabilește o limită de costuri pe baza politicii companiei și a constrângerilor bugetare.

3. În cazul în care cererea este aprobată, organizatorul de călătorie organizează deplasarea și propune una sau mai multe variante angajatului inițial, având în vedere constrângerile de costuri.

4. Angajatul acceptă sau selectează opțiunea convenabilă, în timp ce reaprobarea bugetului din partea managerului poate fi necesară în cazul în care costurile asociate sunt mai mari decât limita stabilită.

5. Organizatorul de călătorie efectuează rezervarea transportului și cazării pentru opțiunea selectată

6. În timpul deplasării, angajatul încasează chitanțe și facturi, păstrând în Oraroo fotografia lor, realizată cu telefonul mobil.

Pentru întreprinderile mari, un astfel de flux de lucru poate fi personalizat pentru a se potrivi nevoilor organizației. De exemplu, managerul poate dori să ceară părerea unui manager de proiect sau să obțină aprobarea unui manager superior sau a consiliului de administrație. În plus, Oraroo poate iniția automat un Raport de Cheltuieli la sfârșitul fluxului, astfel încât facturile sau chitanțele gestionate de aranjatorul de călătorie să poată fi adăugate acolo și în scopuri contabile.

Inițierea unei Cereri de Călătorie pentru Afaceri
Inițierea unei Cereri de Călătorie pentru Afaceri

Angajatul care inițiază o cerere de călătorie în Oraroo, are opțiunea de a-și organiza singur deplasarea (rezervări bilete de avion, hotel, transport etc.) sau optează pentru organizarea călătoriei de către Administratorul de Călătorii de Afaceri. 

 • Angajatul își va organiza singur călătoria: cererea sa va fi aprobată doar de către manager, fără a mai fi nevoie de implicarea Administratorilor de Călătorii de Afaceri;
 • Angajatul nu își va organiza singur călătoria: cererea sa va fi aprobată de către manager, iar ulterior Administratorii de Călătorii de Afaceri vor fi notificați în vederea organizării cererii solicitate, organizează deplasarea și propun una sau mai multe variante angajatului, având în vedere constrângerile de costuri.

Pentru un caz în care Angajatul nu își organizează singur călătoria, inițierea unei cereri este posibilă din Ecranul Calendarul meu. Angajatul apasă pe butonul ”+” sau selectează data de start și data de final din calendar, apoi alege tipul cererii pe care dorește să o inițieze „Călătorie de Afaceri”. Mai departe, va fi necesar să completeze:

 • O scurtă descriere a misiunii;
 • Scopul călătoriei: scopurile sunt predefinite de Administratorii de Călătorii de Afaceri, iar angajatul poate alege o opțiune din lista derulantă (ex: Vizită la Client, Conferință, Training etc.);
 • Adresa destinației;
 • Durata călătoriei: Data plecării și a sosirii;
 • Numărul Ordinului de Deplasare (opțional): se generează de către angajat cu click pe lupă din dreptul câmpului

Ulterior completării informațiilor de mai sus, angajatul trimite mai departe cererea de aprobare către managerul direct, care analizează oportunitatea solicitării și o aprobă sau o respinge.

 

Aprobarea unei Cereri pentru Călătorie de Afaceri

Un flux de aprobare a călătoriilor de afaceri este important pentru companie, deoarece ajută la:

 • urmărirea și controlul bugetelor și modul în care acestea sunt utilizate;
 • accesul rapid la situația disponibilității angajaților, pentru diverse proiecte sau activități ale companiei, în viitor.

Angajații pot solicita o aprobare pentru călătoriile de afaceri de la distanță, de oriunde s-ar afla, doar folosind platforma Oraroo.

De exemplu, Justin lucrează în București, este trainer și are nevoie să susțină un training la client, într-un alt oraș. Inițiază cererea de călătorie în Oraroo din secțiunea Calendarul meu, completează informațiile necesare, iar ulterior managerul său primește un task de aprobare, pentru a-ș exprima decizia. Dacă managerul este de acord, un administrator de călătorie primește un task, în vederea pregătirii unui plan pentru rezervări și itinerariu, în baza unui buget dat. Ulterior, i-l va prezenta angajatului. Dacă angajatul este de acord, administratorul de călătorii va finaliza pregătirile necesare. În caz contrar, el poate respinge opțiunea propusă și poate solicita un alt plan pentru călătoria sa.

Angajatul poate verifica oricând starea cererilor sale de călătorie din secțiunea Calendarul meu.

Aprobarea unei Cereri pentru Călătorie de Afaceri
https://blog.echipanoastra.ro/assets/40631ce9-81ba-4985-b957-d24ce352ec03

Deconturi de Cheltuieli

Pe măsură ce afacerea dvs. crește, la fel cresc și cheltuielile angajaților. Gestionarea cheltuielilor angajaților poate fi consumatoare de timp și frustrantă, dar este o parte esențială a menținerii afacerii tale fără probleme.

Iată câteva sfaturi pentru gestionarea cheltuielilor angajaților:

1. Definiți ce cheltuieli sunt eligibile pentru rambursare.

Asigurați-vă că angajații dvs. știu ce cheltuieli sunt eligibile pentru rambursare. Acest lucru îi va ajuta să țină evidența cheltuielilor lor și să evite trimiterea de cheltuieli neeligibile. De asemenea, ar trebui să aveți o politică clară cu privire la chitanțele necesare pentru rambursare.

2. Utilizați Oraroo ca și software de raportare a cheltuielilor.

Oraroo, ca și software de raportare a cheltuielilor, vă poate economisi mult timp și scăpa de dureri de cap. Vă poate ajuta să urmăriți cheltuielile, să creați rapoarte de cheltuieli și să automatizați rambursarea și înregistrarea lor in contabilitate.

3. Examinați în mod regulat cheltuielile.

Nu așteptați până la sfârșitul anului pentru a revizui cheltuielile angajaților dvs. Verificați cheltuielile în mod regulat pentru a detecta eventualele nereguli. Acest lucru vă va ajuta să preveniți frauda și să detectați erorile din timp.

4. Implementați limite de cheltuieli.

O modalitate de a controla cheltuielile angajaților este implementarea limitelor de cheltuieli. Acest lucru vă poate ajuta să împiedicați angajații să cheltuiască în exces pentru cheltuielile de afaceri.

5. Oferiți angajaților îndrumări.

Dacă aveți angajați care sunt noi în gestionarea cheltuielilor, oferiți-le îndrumări. Învațați-i cum să țină evidența cheltuielilor lor și să trimită cheltuielile pentru rambursare. Urmând aceste sfaturi, puteți simplifica procesul de gestionare a cheltuielilor angajaților. Acest lucru vă va economisi timp și bani și vă va ajuta să vă mențineți afacerea să funcționeze fără probleme.

Transmiterea cheltuielilor prin Email către Oraroo
Transmiterea cheltuielilor prin Email către Oraroo

Angajații pot trimite de acum și prin email către contul propriu Oraroo documentele aferente cheltuielilor efectuate. Adresa de email către care se trimit documentele este configurată pentru fiecare companie în parte. 

Un angajat care are definită o adresă de email în Oraroo poate trimite de pe acea adresa un email cu fișiere către adresa de email configurată pentru companie.  În funcție de numărul fișierelor transmise, sunt adăugate cheltuieli în secțiunea Cheltuielile mele - Cheltuieli fără Decont.

 • Pentru fiecare fișier atașat la email se va crea o cheltuială;
 • Dacă fișierele de tip pdf au mai multe pagini, pentru fiecare pagina se va crea o cheltuială;
 • Tipuri de fișiere care pot fi transmise prin acest e-mail: .pdf, .jpg, .jpeg, .png, .xls, .docx, .tsx.

Angajații pot ulterior să acceseze cheltuielile adăugate și să editeze, adauge informații sau alte atașamente pe cheltuielile respective în vederea descrierii plăților efectuate. Ulterior ele pot fi adăugate pe deconturi de cheltuieli.

Înregistrarea unei noi cheltuieli

Atunci când cheltuielile sunt efectuate în scopul firmei sau sunt considerate beneficii, angajații / colaboratorii  întocmesc deconturi de cheltuieli.

Până la inițierea decontului de cheltuieli, trebuie încărcate și detaliate cheltuielile. Cu Oraroo, angajații / colaboratorii își pot administra cheltuielile, pe care mai departe le includ în deconturi de cheltuieli ce vor fi transmise spre aprobare către manageri și administratori de cheltuieli.

Fiecare angajat / colaborator are o secțiune proprie de administrare cheltuieli denumită Cheltuielile mele , împărțită în 2 secțiuni:

 • Cheltuieli fără decont : unde sunt regăsite cheltuielile care au fost încărcate în aplicație, dar încă nu au fost incluse pe niciun decont;
 • Deconturile mele : unde sunt regăsite deconturile de cheltuieli transmise către aprobare, aprobate sau aflate încă în stadiul de ciornă.

Angajatul / Colaboratorul accesează secțiunea Cheltuielile mele și încarcă documentele aferente cheltuielilor prin următoarele metode:

 • Cheltuielile pot fi încărcate direct din calculator: click pe butonul „+” pentru a adăuga o nouă cheltuială (dacă se vor selecta mai multe atașamente, acestea vor aparține aceleiași cheltuieli - exemplu: dacă selectăm o Factură Fiscală și o chitanță aferentă respectivei Facturi Fiscale, ambele documente vor aparține aceleiași cheltuieli, fiind vorba de fapt despre aceeași plată efectuată);
 • Atunci când aplicația va fi folosită de pe telefonul mobil, există posibilitatea de a face poză pe loc chitanțelor aferente cheltuielilor care se doresc a fi înregistrate. Aceeași regulă este aplicabilă și în acest caz, dacă se vor selecta mai multe atașamente, acestea vor aparține aceleiași cheltuieli;
 • Dacă angajații / colaboratorii au definite adrese de email în Oraroo, trimit de pe acea adresă un email cu atașamente către o altă adresă de email definită intern și pentru fiecare atașament existent în email se va crea în Cheltuielile mele o cheltuială.

Ulterior, fiecare cheltuială va fi detaliată în vederea includerii pe decontul de cheltuieli.

Înregistrarea unei noi cheltuieli
Clasificarea și detalierea cheltuielii
Clasificarea și detalierea cheltuielii

Fiecare companie își poate stabili propriul nomenclator de Categorii și Tipuri de Cheltuieli în Oraroo. Nomenclatorul poate fi utilizat în clasificarea cheltuieilor încărcate de angajați. Astfel, compania poate analiza care sunt cele mai frecvente tipuri de cheltuieli înregistrate sau pur și simplu să utilizeze informația spre alte rapoarte sau importuri în softuri utilizate intern.

 • Categorii de Cheltuieli - clasificarea cheltuielilor în funcție de scopul efectuării acestora. Exemplu: Călătorii, Cheltuieli Administrative, Alte Beneficii, Cheltuieli Refacturabile Client etc.
 • Tipuri de cheltuieli : fiecare tip de cheltuială corespunde unei categorii de cheltuieli (ex: tip de cheltuială : Transport – categorie cheltuială : Deplasări, tip de cheltuială : Cursuri formare profesională – categorie cheltuială : Alte Beneficii etc.)

Angajații încarcă documentele în ecranul Cheltuielile mele și detaliază fiecare cheltuială în parte, pe baza unor câmpuri prestabilite în Oraroo. Ecranul de editare al unei cheltuieli este împărțit în 4 secțiuni:

- Informații de bază : Identificator cheltuială, Descriere, Data cheltuielii, Categoria și Tipul de Cheltuială, Valoarea Totală, Moneda și Valoarea TVA;

- Alte informații adiționale cheltuială : Partea suportată de angajat, Partea suportată de companie, Curs Valutar, Furnizor, Termen de Plată, Călătorie de Afaceri asociată;

- Alte informații adiționale despre Clienți, Proiecte și Contracte : cheltuiala poate fi asociată unui anumit Client, Proiect sau Contract existent în Oraroo. Totodată, se poate stabili dacă cheltuiala este Refacturabilă către Client sau trebuie Decontată de către Client (pas opțional, în funcție de situație);

- Atașamente : documentele încărcate ca și dovadă pentru efectuarea cheltuielii și tipul acestora. Pot fi adăugate mai multe atașamente, care să reflecte aceeași plată (exemplu: Factură Fiscală în valută euro, achitată cu cardul angajatului și Extras de cont care să dovedeasca cursul de schimb la care s-a efectuat plata).

După completarea acestui set de informații, cheltuiala poate fi înclusă pe un decont de cheltuieli și transmis către aprobare.

Tipuri de documente necesare pentru justificarea cheltuielilor

Pe parcursul detalierii unei cheltuieli, este necesară specificarea tipurilor de documente ce sunt utilizate pentru a dovedi plata respectivă. În Oraroo, se poate seta un catalog de tipuri de documente financiare sau non-financiare. Ulterior, angajații pot stabili pentru fiecare document asociat cheltuielii tipul de document potrivit.

Facturile fiscale, chitanțele, bonurile fiscale sunt considerate documente financiare , iar extrasele de cont, ordinele de plată documente non-financiare . Acestea sunt doar câteva exemple de tipuri de documente, compania își poate seta propria listă, în funcție de procedurile interne.

O cheltuială adăugată în Oraroo poate conține mai multe atașamente. Exemplu: am efectuat o plată cu cardul în valută EUR și doresc să-mi fie decontată suma în valută RON. Atașez la cheltuială factura fiscală și extrasul de cont (2 atașamente), pentru a demonstra valorea sumei de bani achitată și schimbul valutar utilizat.

Pentru fiecare atașament încărcat se va stabili tipul de document ,   astfel:

 • Din secțiunea de Editare cheltuială - Atașamente: pentru fiecare atașament se poate selecta din lista derulantă un tip de document - tipurile de documente bolduite sunt documente de tip financiare, iar cele nebolduite non-financiare;
 • În partea stângă, deasupra pozei care reprezintă atașamentul, există o listă derulantă de tipuri de documente de unde se poate selecta un tip de document – tipurile de documente bolduite sunt documente de tip financiare, iar cele nebolduite non-financiare.
Tipuri de documente necesare pentru justificarea cheltuielilor
Fluxul de Deconturi Cheltuieli
Fluxul de Deconturi Cheltuieli

Există instrumente speciale pentru a gestiona întregul proces de deconturi pentru angajați și echipele financiare. În Oraroo, angajații creează un decont, primesc aprobarea managerului și trimit solicitarea completă echipei financiare în câteva secunde.

Odată ce una sau mai multe cheltuieli au fost efectuate, angajatul încarcă documentele aferente acelor cheltuieli și completează informațiile necesare. Ulterior, selectează cheltuielile care vor fi incluse pe decontul de cheltuieli, creează decontul de cheltuieli și inițiază fluxul de aprobare.

Decontul de cheltuieli va ajunge în primă fază la managerul direct al angajatului. Acesta este notificat și identifică în lista de sarcini solicitarea de aprobare decont. Totodată, poate vizualiza decontul și toate cheltuielile asociate și decide aprobarea lui.

Echipa financiară este notificată în urma aprobării decontului de cheltuieli de către managerul direct și poate verifica documentele și decide dacă respectivul decont de cheltuieli poate sau nu să fie înregistrat în contabilitate și mai departe plătit. În cazul în care decontul de cheltuieli este respins, inițiatorul decontului va primi o notificare de corecție a decontului de cheltuieli respectiv și revine ulterior către echipa financiară cu corecția necesară.